Risicogroepen


Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten, de overkoepelende naam voor verschillende ziekten aan het hart of bloedvaten, is doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Ook onder mannen is het een levensbedreigende aandoening.

Nu zult u denken dat het ontstaan van hart- en vaatziekten alleen te maken heeft met een ongezonde leefstijl, zoals te veel eten, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid. Dat is niet altijd het geval.

Soms kan de kwaliteit van uw gebit aandoeningen van het hart en van de bloedvaten veroorzaken, of andersom.

Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten.

Diabetes

Diabetes (suikerziekte) is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft.

Te veel bloedsuiker is ongezond en beschadigt op termijn onder andere de ogen, nieren, bloedvaten en ook de mond.

Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor ontstekingen in de mond maar ook andersom kunnen ontstekingen in de mond ervoor zorgen dat de bloedsuikerwaardes schommelen.

De genezing van ontstoken tandvlees verloopt bij diabetespatiënten vaak minder goed. Ontstekingen in de mond kunnen verder ook leiden tot complicaties in de algehele gezondheid.


Rokers

Wetenschappelijk staat vast dat er een duidelijk verband is tussen roken en tandvleesziekten.

Rokers zijn veel vatbaarder voor tandvleesziekten en ontwikkelen deze op jongere leeftijd dan niet-rokers. Bloedend tandvlees is een eerste aanwijzing voor het begin van tandvleesziekte.

Roken zorgt er echter voor dat ziek tandvlees niet zo snel bloedt dus krijgen we een vertekend beeld. Daardoor komen u en uw tandarts er vaak te laat achter wanneer het tandvlees ziek is. Meestal is dan ook het kaakbot, waarin uw tanden en kiezen staan, al aangedaan. Dat is een van de belangrijkste oorzaken voor het feit dat rokers eerder tanden en kiezen verliezen dan niet-rokers.

Als u stopt met roken, bevordert u de genezing en het resultaat van de behandeling. Door roken is de natuurlijke afweer van het lichaam in de mond minder goed waardoor er een slechtere wondgenezing is en u ook vatbaarder bent voor mondkanker!

Zwangerschap

Door de zwangerschap heeft U meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen in de mond.

Het tandvlees kan, door een verhoogde hormoonspiegel, overgevoelig reageren op tandplak. Het tandvlees raakt dan ontstoken: het bloedt, is rood en het zwelt op. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesontsteking en vroeggeboorten.

Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt.

Dit heeft te maken met een verhoogde concentratie van bepaalde stoffen in het bloed, die weeën kunnen opwekken.